VÄSTRA ORGELN

När vi hälsar på hos Proos Mur & Puts i maj 2014 är de i full gång med NCC:s nyproduktion av bostäder på Kapellgärdet i Uppsala. Här kommer hundratals familjer att flytta in om något år - vi har besökt det som kommer att bli Västra Orgeln.Obehöriga äga ej tillträde

Proos Mur & Puts ägare Nicklas Proos tar emot vid staketet märkt "Obehöriga äga ej tillträde". Säkerhetstänkandet är högt och för att få besöka området krävs hjälm, gul tröja och skyddsskor. Än så länge är det inte så mysigt och ombonat här - det som ska bli en lummig innergård är belamrat med byggmaterial och maskiner. I mitten tornar en hög kran upp sig.

- Men det kommer att bli fint när det är klart, försäkrar Nicklas. Det räcker med att du tittar bakom dig, på Östra Orgeln. Då får du en bild av hur det kommer att se ut.Blir Västra Orgeln exakt likadan som Östra Orgeln?


- Inte riktigt, men i samma stil. Det kommer att bli variationer i bland annat höjd och färg. Märker du att Östra Orgeln till exempel har putsade ingångar? Och att vi har valt att mura ingångarna på nybygget?

Kan vi gå in och titta? Eller är vi i vägen då?

- Det är nog inte så mycket att se därinne, än så länge. Men badrumsväggarna är på plats, så man ser var badrummen kommer att vara.

Och balkongerna!

- Ja, fast det är en annan firma som byggt dem. Vi putsar fasaderna och murar just nu mellanväggar.Ni gör allt som har med mur och puts att göra? Som namnet, Proos Mur & Puts, anger.

- Just precis, så är det.


Inflyttning i etapper

När kan folk börja flytta in?

- Inflyttning kommer att ske i etapper, berättar Nicklas Proos. I Östra Orgeln bor det redan fullt med folk. I Västra Orgeln dröjer det ännu ett tag, men jag tror de första flyttar in efter nyår.


Stort projekt, eller hur!

- Ja, det är det verkligen. Vi är säkert 50 - 60 personer som är involverade. Minst. Och det tog 8 - 9 månader innan vi började resa väggar - innan dess schaktade de och grävde här.


Blir det bostadsrätter eller hyresrätter?

- Det blir både och, en blandning av bostadsrätter och hyresrätter. Allt som allt närmare 200 nya lägenheter.Text & bild:
Catharina Silberman
804
810